Vrijwel perfect weer voor de meesten.
Minder ideaal weer, maar voor de fanatieke beoefenaar soms wel prima.
Slecht weer voor de meeste mensen.
                  BBQ tips van de barbecue expert Steven Raichlen

         De gouden regels voor het barbecuen De Amerikaanse Steven Raichlen mogen we met een
       gerust hart omschrijven als Mr. Barbecue.
       Hij schreef diverse boeken over koken op de barbecue en verkocht miljoenen exemplaren.
       Zijn tips voor goed barbecuen kunnen we dus wel serieus nemen.
       Zijn bbq tips voor maximale smaak, de mooiste grillstreepjes en het voorkomen van aanbakken,
       luiden als volgt:

  1. Houd de barbecue goed heet. De test: houdt je hand op ± 10 cm afstand van het rooster en begin te tellen. Als je je hand niet langer dan 4 tellen boven de hitte kunt houden, is hij op temperatuur!
  2. Houd de barbecue schoon. Aangekoekte restjes op het rooster maakt dat gerechten gaan plakken en aanbranden. Houd het rooster dus goed schoon. Een staalborstel is daarbij een aanrader, het aanschaffen waard!
  3. Houd het rooster in de olie. Neem een vel keukenpapier en vouw het tot een klein ’sponsje’. Doop het in de olie en wrijf hiermee met behulp van een barbecuetang het rooster in. Het invetten van het rooster voorkomt plakken en zorgt voor de allermooiste grillstreepjes!
  4. Handige hulpjes. Gebruik handige spiesen en roosters in allerlei maten en vormen: spanen en tangen om vlees, vis en groenten makkelijk om te draaien. Kwastjes om roosters en ingrediënten mee in te vetten. Aluminiumfoliebakjes om slim vis, garnalen of groenten te roosteren. Gek op wokken? Dan is een barbecuewok onmisbaar!
  5. Klaar voor de start. Begin met roosteren als het houtskool wit uitslaat en mooi gloeit.
  6. Niet vergeten. Zet altijd een emmer water in de buurt en gebruik een plantenspuit om vlammetjes mee te doven. Grote vlammen doof je met het deksel.